Anatoli Gantwarg is al jaren een van de toonaangevende dammers. Naast successen op het bord heeft/had hij ook succes als mentor voor talentvolle jonge dammers. Zijn benadering van training is totaal afwijkend van al zijn voorgangers. Hij heeft zich verdiept in het kansen scheppen in stellingen, waar de gemiddelde dammer met de handen in het haar zit.

Hij heeft het niet over het winnen van gewonnen posities, maar over het bereiken van posities, die gewonnen kunnen worden. Het winnen van gewonnen posities vereist concreet rekenwerk, dat kan iedereen zichzelf leren. Het bereiken van gewonnen stellingen vereist een inzicht in het spel, dat uit geen enkel hedendaags boek te halen is en dat weinig leraren je kunnen leren.

Henk de Witt is de grondlegger van de masterclass. Hij had de visie om contact op te nemen met vooraanstaande dammers en richtte enige jaren terug de damacademie op. Hij inspireerde Anatoli Gantwarg tot het uitdragen van zijn visie op het spel. Ondertussen zijn we al weer vijftien jaar verder. De historisch gegroeide opbouw voldeed niet meer. De afgelopen tijd heb ik de boel ingrijpend herzien, zodat de verschillende onderwerpen weer enigszins inzichtelijk worden.

In het kader van mijn toch wat verrassende deelname aan het Nederlands kampioenschap kreeg ik een aantal extra persoonlijke trainingen van Gantwarg. Het resultaat viel niet tegen. Het werden twee internationale meester resultaten en twee nationale grootmeesterpunten.